#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Předoperační fyzioterapie v problematice SPN

Předoperační fyzioterapie v problematice SPN

16. 1. 2024

U pacientů s indikací k hrudnímu výkonu je vhodné do léčebného procesu zařadit fyzioterapii. Ve většině případů se jedná o plánované výkony, čímž vzniká velmi výhodný prostor pro zařazení fyzioterapie již v předoperační fázi léčebného procesu. Respirační fyzioterapie nabízí mnoho technik, z nichž v rámci operačně řešených nálezů je vhodné využití celé řady z nich. Zapojením vhodných fyzioterapeutických postupů už v předoperačním období dochází k urychlení pooperační rekonvalescence na základě zlepšení adaptačních a kompenzačních mechanizmů organizmu. Fyzioterapeutické intervence v předoperačním období jsou zaměřené zejména na edukaci, „preconditioning“ nebo na seznámení se základními technikami respirační fyzioterapie. Začlenění edukace do předoperačního období je vhodné i s ohledem na to, že v pooperačním období je fyzioterapie na základě indikace lékaře zahájena první pooperační den. Už před operací však může být pacient seznámen s tím, jakých pohybů je vhodné se vyvarovat v časném pooperačním období i s využitím fixace operační rány při kašli. Z toho může pacient čerpat už v období mezi operačním výkonem a první fyzioterapií po pooperačním výkonu. Do edukace je vhodné zahrnout i nácvik specificky provedené vertikalizace, ačkoliv je v pooperačním období při vertikalizaci pacient veden fyzioterapeutem, avšak tento nácvik je výhodné absolvovat už v předoperačním období s ohledem na bolest a další aspekty celkového stavu pacienta po operačním výkonu. V takto časované edukaci pacient prosperuje i z představení a nácviku základních technik respirační fyzioterapie. Ty v ideální případě provádí po celou dobu předoperační fáze dle individuálně nastavených doporučení fyzioterapeuta. Pacient tak prosperuje ze samotných účinků technik respirační fyzioterapie a také z lepší kvality jejich provedení v pooperačním období.

Fyzioterapeut při volbě technik vychází z nálezů získaných z komplexu rozborů a vyšetření, k nimž patří zhodnocení celkového stavu, klinického obrazu, výsledků pomocných vyšetření, kineziologického rozboru a schopnosti spolupráce pacienta. V předoperačním období fyzioterapeut zohledňuje aktuální stav pacienta, ale i procesy a reakce v kontextu operačního výkonu.

Fyzioterapie v předoperační přípravě umožňuje působit na vlivy a důsledky související s operačním výkonem v podobě respirační dysfunkce, snížení hodnot vitální kapacity plic ve srovnání s předoperačními hodnotami, snížené mukociliární čištění dýchacích cest. Respirační dysfunkce je hojně přítomná už před operačním výkonem a fyzioterapeutické postupy zamřené na reedukaci dechového vzoru můžeme zařadit už v předoperační fázi. Vycházíme i z předpokladu, že v kontextu faktorů operačního výkonu dojde k respirační dysfunkci v pooperačním období (obr. 1). Vlivem operačního výkonu dochází ke změně aktivity respiračních svalů, která má často podobu snížené exkurze bránice, změny hloubky nádechu a výdechu nebo pooperační hypoxémie. V důsledku chirurgického výkonu dochází také k poklesu vitální kapacity plic až na 40% předoperačních hodnot. Pooperačně snížená aktivita řasinkového epitelu v dýchacích cestách (obr. 2) bývá respirační fyzioterapií řešená až v pooperačním období. Fyzioterapie může působit i ve prospěch hojení operační rány na podkladě zlepšení ventilačních parametrů a s tím související oxémie, předcházením namáhání oblasti operační rány nebo efektivní expektorací. Určité principy je možné zařadit už do předoperační instruktáže, nebo série fyzioterapeutických intervencí.

Obr. 1

Obr. 2

Mgr. Martina Havlová

Klinika rehabilitačního lékařství 1. LF UK a VFN

Reference:

  1. HODGKIN, Bartolome R CELLI a Gerilynn Long CONNORS. Pulmonary rehabilitation: guidelines to success. 4. vyd. St. Louis, Mo.: Mosby/Elsevier, c2009, xiv, 583 s. ISBN 978-032-3045-490.
  2. FROWNFELTER, Donna L a Elizabeth DEAN. Cardiovascular and pulmonary physical therapy: evidence to practice. 5. vyd. St. Louis, Mo.: Elsevier/Mosby, 2012, xii, 819 s. ISBN 0323059139.
  3. Inhalační a dechová rehabilitační terapie. The Linde Group [online]. Praha, c2015 [cit. 2015-04-19]. Dostupné z: http://www.linde-healthcare.cz/cs/products_and_services/products_and_services_by_care_area/homecare/aerosol_therapy/index.html
  4. NEUMANNOVÁ, Kateřina, Vítězslav KOLEK a Gerilynn Long CONNORS. Asthma bronchiale a chronická obstrukční plicní nemoc: možnosti komplexní léčby z pohledu fyzioterapeuta. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2012, 170 s. Aeskulap. ISBN 978-80-204-2617-8.
  5. OŠŤÁDAL, Oldřich, Kateřina NEUMANNOVÁ a Eva ZDAŘILOVÁ. Léčebná rehabilitace a fyzioterapie v pneumologii: (stručný přehled). 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2008, 54 s. ISBN 978-802-4419-091.
  6. PRYOR, A., Jennifer, PRASAD, Ammani S. Physiotherapy for respiratory and cardiac problems: adults and paediatrics. 4. vyd. Edinburgh: Churchill Livingstone, 2008, 632 s. ISBN 978-008-0449-852.