#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
Kalkulátory pravděpodobnosti malignity SPN

Kalkulátory pravděpodobnosti malignity SPN

15. 10. 2023

Kalkulátor pravděpodobnosti malignity plicního uzlu je nástroj, který pomáhá lékařům odhadnout, jaká je šance, že pacient má rakovinu plic na základě několika klinických a radiologických faktorů. Kalkulátor využívá statistický model, který byl vyvinut na základě dat z více než 8000 pacientů s plicními uzly. Výstupem je procentuální hodnota pravděpodobnosti malignity, která může být použita jako doplněk k dalším diagnostickým metodám, jako je biopsie nebo PET/CT.

Lung Nodule Risk Calculators

Kalkulátor pravděpodobnosti malignity plicního uzlu je nástroj, který pomáhá odhadnout, jak pravděpodobné je, že plicní uzel je zhoubný. Kalkulátor využívá následující informace:

- Velikost uzlu
- Tvar uzlu
- Umístění uzlu
- Věk pacienta
- Kouření pacienta
- Přítomnost dalších plicních onemocnění
- Přítomnost metastáz v jiných orgánech

Kalkulátor vrací procentuální hodnotu pravděpodobnosti malignity, která se může lišit podle použitého vzorce a zdroje dat. Kalkulátor není určen k nahrazení klinického rozhodování, ale pouze k poskytnutí dalších informací pro lékaře.

Doporučení je nepoužívat u pacientů s předchozí diagnózou karcinomu plic nebo s anamnézou extrathorakálního karcinomu diagnostikovaného do 5 let od objevení uzlu.